Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

В окупованому Криму активно заманюють місцевих жителів на війну з Україною. За кримськими добровольцями йде справжнє полювання: багато російських регіонів пропонують їм більш високе грошове забезпечення і навіть оплачують дорогу (поїзд, літак), харчування та проживання.

"Всі соціальні мережі забиті оголошеннями про набір добровольців для служби за контрактом у зоні "СВО". Обіцяють і грошей, і житло, і медичне обслуговування, і пільг для вступу дітей до внз, безкоштовної землі, слави та пошани. По місцевому телебаченню також йдуть сюжети про те, як добре йти служити за контрактом, що це вигідно та почесно, показують гарні кадри під життєстверджуючу музику.

Містом розклеєні плакати, які так чи інакше закликають йти воювати. Вони всюди: у громадському транспорті, на стовпах, зупинках, у парках. По радіо крутиться реклама із привабливими умовами служби за контрактом. На окрему увагу заслуговують намети, яких стає більше з потеплінням. Вони гарно брендовані, там грає музика, стоять привітні люди, роздають листівки, показують фільми про те, яка добра служба за контрактом. Від цього всього очманіти можна", – розповіла "ОстроВу" мешканка Сімферополя Катерина.

Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, голова управління зовнішніх зв'язків та правозахисної діяльності Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв заявив, що з 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України.

Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях, наприклад, біля торгових центрів. Вони агітують усіх чоловіків підписувати контракт із Міноборони РФ.

"Ворог системно працює над заохоченням. Я думаю, коли розпочнуться зміни на фронті після того, як Збройні Сили України отримують зброю від США, росіяни ще більше посилять мобілізацію", – цитує його Кримськотатарський Ресурсний Центр.

Незважаючи на те, що росія офіційно провела лише одну хвилю "часткової" мобілізації у 2022 році, призвавши кілька сотень тисяч людей, прихований набір на війну в Україні не припинявся ні на день.

За словами керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, росія від початку повномасштабного вторгнення в Україну не припиняла мобілізацію.

"Держава-агресор ніколи не припиняла набирати людей до окупаційної армії. Щомісяця в росії мобілізують щонайменше 30 000 осіб", – сказав він в інтерв'ю французькому виданню Liberation.

Основним джерелом поповнення російської армії сьогодні є добровільна служба за контрактом. Туди заманюють строковиків, у яких закінчився термін служби за призовом, ув'язнених та інших громадян, мотивуючи їх високими виплатами та іншими "пундиками".

 

"Батіг"

У цей час у Криму відбувається весняний призов до російської армії (з 1 квітня по 15 липня) чоловіків віком 18-30 років. Влада обіцяє, що новобранці не служитимуть у зоні бойових дій, проте є безліч повідомлень, коли після закінчення служби їх усіляко вмовляють підписати контракт і вирушити на війну в Україну.

"У наших сусідів син був призваний, але не встиг він відслужити, як повідомив, що підписав контракт на службу у СВО. Коли ми стали питати, як же так, то з'ясувалося, що їх у чомусь звинуватили та сказали, якщо вони не хочуть розглядів та наслідків, нехай підпишуть контракт і вирушають до СВО. І взагалі він дав зрозуміти, що служба за призовом – це практично квиток на війну, демобілізуватися дуже складно. До речі, він розповідав, що до призовників зараз дуже добре ставляться та годують, спеціально створюють такі умови, щоб згодом було складно відмовитись від подальшої служби", – розповіла "ОстроВу" мешканка Севастополя Марія.

За повідомленням Представництва президента України в Криму, з 2015 року на тимчасово окупованому півострові пройшли 18 незаконних призовних кампаній, у рамках яких на службу до збройних сил держави-окупанта було призвано загалом близько 44,5 тис. призовників.

У Представництві зазначають, що незважаючи на спроби кримчан уникнути призову, російська влада намагається їх змусити через механізми кримінального переслідування. Вже відомо про 520 таких випадків, 206 із них зафіксовано після 24 лютого 2022 року.

"Звертаємось до громадян України, яких примушують до служби у збройних силах держави-окупанта, повідомляти про факти незаконного призову. Зібрані докази допоможуть у роботі з документування та притягнення винних за організацію незаконних призовів у Криму до відповідальності, а також захисту наших громадян-жертв військових злочинів", – закликають в українському відомстві.

Окупанти знаходять і витонченіші методи поповнення російської армії.

У РФ останнім часом почастішали операції з «перевірок» мігрантів із Центральної Азії: їх виявляють на ринках, будівництвах, гуртожитках, мечетях та інших місцях. Деяким обіцяють прискорене отримання громадянства в обмін на підписання контракту, а тим, хто вже одержав російський паспорт, видають повістки та відправляють у військкомати, погрожуючи депортацією за ухилення від мобілізації.

"Співробітники правоохоронних органів проводять рейди спільно з військкоматами, видаючи спійманим повістки або одразу відправляючи їх у військкомат. Більшість мігрантів до росії приїхали, щоб заробити, з колишніх радянських республік. Багато хто вже отримав російське громадянство і тепер змушений йти служити в армію", – пише російське опозиційне видання. "Настоящее время".

Окупований Крим не став винятком. Там також почастішали рейди з виявлення "мігрантів-ухилянтів".

"У Севастополі провели рейд з пошуку ухилянтів від термінової служби серед мігрантів. У ньому взяли участь військові слідчі СК РФ з Чорноморського флоту та співробітники військових комісаріатів за підтримки УМВС росії у місті Севастополі та військовій поліції МО РФ", – пишуть місцеві ЗМІ.

У ході одного з таких рейдів було виявлено 12 осіб, які набули російського громадянства, але не стали на військовий облік. Всім їм вручили повістки.

Крім того, повістки активно виписують кримським татарам.

Наприкінці квітня кримський рух опору "Атеш" повідомив, що росіяни провели масову облаву на місцеве населення Сімферопольського району безпосередньо під час одного з головних мусульманських свят.

"Росіяни продовжують проводити мобілізацію на окупованих українських територіях, що є тяжким міжнародним злочином. Раніше вони заявили, що планують збільшити чисельність своєї армії на 300 тисяч осіб. Навіть встигли похвалитися, що успішно виконують це завдання. Тепер ми знаємо якими методами", – йдеться у повідомленні.

У Меджлісі кримськотатарського народу говорять про ознаки підготовки в анексованому Криму до посиленої мобілізації кримських татар до російської армії.

"Судячи з різних інформації, що надходять з окупованого росією Криму, не виключається нова хвиля насильницької мобілізації чоловіків військовозобов'язаного віку до російської армії. Днями в окупованому Криму відбулася зустріч "муфтія мусульман Криму" Еміралі Аблаєва з "міністром внутрішніх справ Республіки Крим" Ігорем Іларіоновим.

У ході зустрічі, яка не висвітлювалася в медіа, обговорювалося питання про збільшення мобілізації чоловіків призовного віку, які проживають в окупованому Криму, до складу російської армії... Відомо, що Еміралі Аблаєв взяв на себе зобов'язання організації заходів, які, на його запевнення, "сприятимуть залученню кримських татар для участі у спеціальній військовій операції", – повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.   

 

"Пряник"

Але найактивніше окупанти розгорнули кампанію з добровільного набору "учасників СВО". Мешканці півострова у коментарі "ОстроВу" зазначають, що за останні кілька місяців реклама служби за контрактом (з відправкою на війну в Україну) значно посилилася.

"Реклами та агітації стало набагато більше. Акцентують увагу на грошах. Коли середня зарплата в Криму становить 30-50 тисяч рублів, 200 тисяч за участь у СВО звучать дуже переконливо. А якщо людина не має роботи, то рішення приймається дуже швидко. Я знаю історії, коли навіть дружини вмовляли своїх чоловіків йти і підписувати контракт, бо треба було кредити закривати або ще щось купувати. Чув про випадок, коли чоловік вирушив на СВО, щоб подарувати дружині машину, виконати її мрію, про це навіть якийсь сюжет вийшов. Люди не приховують, що йдуть служити, бо добре платять, до того ж з усіх "прасок" йдеться, які вони герої", – розповів ОстроВу житель Євпаторії Сергій.

Кримчанка Світлана поділилася історією, як її "сусід-алкоголік" пішов служити, бо йому було важко заробити на пляшку горілки.

"Вчора був алкоголіком, а сьогодні він уже герой. Не знаю, як склалася його доля, пішов півроку тому, але якісь гроші матері передає, вона ходить горда і всім розповідає, який її син герой. А він звичайний алкоголік, який усе життя сидів на шиї у матері, підробляв вантажником, періодично валявся у власній сечі в під'їзді та на лавці. А тепер він заробляє у кілька разів більше, ніж мій чоловік-викладач, і ми маємо його поважати", – сказала вона.

Грошова допомога та пільги, які пропонують кримчанам за участь у війні, і справді вражають. Щомісячна зарплата складає десь 200 тисяч рублів, ще стільки ж "місцева влада" обіцяє видати одноразово під час укладання контракту.

Крім того, торік у "парламенті Криму" було ухвалено кілька "законів", які надають додаткові права військовослужбовцям, які беруть участь у війні проти України.

Вони передбачають право на безоплатну юридичну допомогу у державних установах, кредитні канікули, компенсацію витрат на оплату житлово-комунальних послуг, пільговий проїзд у громадському транспорті (приміському та міському), першочергове право дітей на оздоровлення за рахунок бюджету.

"Ми вибудували роботу з надання допомоги сім'ям загиблих наших захисників, підтримуємо рідних мобілізованих бійців, солдатів, які перебувають на передовій. Надана нами допомога обчислюється в тоннах, у фурах. Не менш важливим є встановлення особистого контакту, це високо цінується людьми", – заявив спікер «парламенту» Криму Володимир Константинов.

На окрему увагу заслуговує заохочення для кримчан-учасників "СВО" у вигляді виділення ним земельних ділянок на території півострова. У разі загибелі військовослужбовця окупанти обіцяють надати земельну ділянку членам сім'ї.

За словами депутата Держдуми РФ від Криму, Леоніда Бабашова, близько 10 тисяч кримчан (учасників війни) вже стоять у черзі на отримання земельних ділянок.

"На території Криму формуються ділянки для ветеранів та членів їхніх сімей. Зараз у списку на отримання земельних наділів близько 10 000 осіб. Приблизно 10-ту частину ділянок уже виділено, інші лише формуються", – повідомив він.

За інформацією окупаційної влади Севастополя, понад 7 тисяч учасників "спецоперації" перебувають у черзі на отримання безкоштовної земельної ділянки у місті.

"Ділянки для севастопольців, які теж (служать – авт.) у зоні СВО: поки 443 передали у власність, але зараз фонд формуємо, межуємо, забезпечуватимемо: у чергу поставили вже 7259 на безкоштовні ділянки – чотири сотні ІЖБ (індивідуальне житлове будівництво) ", – сказав наприкінці лютого 2024 року "губернатор" Севастополя Михайло Развожаєв.

До речі, у Севастополі ділянки виділятимуться у найвіддаленіших районах міста – на Північній стороні, 5 та 7 кілометрах, у районі Сапун-Гори та Молочної балки.

Докладніше зупинимося на агітаційній кампанії, яка ведеться і на вулицях, і на телебаченні, і у соціальних мережах.

У центрі Сімферополя працює мобільний пункт щодо відбору на військову службу. Зокрема, там встановлено спеціальний намет, де російські військовослужбовці агітують кримчан йти на війну проти України та пояснюють умови контрактної служби. Зрозуміло, розповідають лише про позитивні моменти: високу зарплату, державні пільги, "повагу та пошану".

У Севастополі пішли ще далі та відкрили стаціонарний "Пункт відбору на військову службу за контрактом". Але містом все одно розставлені мобільні намети, які агітують брати участь у "СВО".

Крім того, у соціальних мережах можна знайти десятки груп, які агітують кримчан вступати на службу за контрактом.

"Наші інструктори готові надати допомогу у підборі посади та місця служби з урахуванням здобутої освіти, досвіду роботи та особистих уподобань, а також організувати проходження заходів відбору для вступу на військову службу за контрактом", – обіцяє один із севастопольських пабліків.

Окремо прописується грошова мотивація для тих, хто приєднається до "СВО":

1) щомісячні виплати від 210 000 рублів,

2) одноразова виплата під час укладання договору – 195 000 рублів,

3) одноразова виплата 200 000 рублів від "кримської влади",

4) учаснику бойових дій належить отримання земельної ділянки у власність (4 сотки),

5) статус ветерана бойових дій (матеріальна допомога та інші надбавки та виплати).

Деякі російські регіони збільшили одноразову виплату при підписанні контракту до одного мільйона рублів і розпочали справжнє "полювання" за потенційними "визволителями".

Так, у кримських групах у соцмережах можна зустріти оголошення про контрактну службу в Красноярському краї, Московській області тощо. Крім мільйона, вони обіцяють безкоштовний трансфер до регіону з будь-якої точки світу.

"Ми самі купуємо вам квиток до Красноярська, викликаємо таксі по приїзду і розміщуємо, надаємо харчування. У вас буде куратор і з усім допоможе", – пишуть рекрутери.

В одному з оголошень кримчанам пропонують вирушити до Якутії (близько 9 тисяч км) "для участі у СВО". Якути пропонують одноразову виплату 500 тисяч рублів (відразу, а не протягом року), якісне навчання, безкоштовний авіапереліт і навіть чотириразове харчування.

"У Якутії добра гуманітарна допомога та 11 опорних пунктів, куди Ви зможете звернутися за допомогою, будучи на території бойових дій. Таких умов немає ніде! Волонтери завжди допомагають своїм! Одні не залишитеся", – пише "агітатор" Віктор П.

Окупанти також обіцяють:

- пільги щодо пенсійного забезпечення (+32% до пенсії),

- податкові пільги на транспорт, майно та землю,

- податкові, житлові та комунальні пільги (50%),

- безкоштовний проїзд на громадському та приміському транспорті,

- відпустка без збереження заробітної плати на строк до 35 днів на рік,

- путівки для реабілітації чи відпочинку,

- обслуговування в медустановах МО РФ та інших профільних відомств,

- позаконкурсний вступ до вузів,

- зарахування дітей військовослужбовця до вузів на бюджетні місця.

Крім того, в соцмережах можна знайти безліч відеороликів та телесюжетів, які закликають до військової служби за контрактом.

Окрема кампанія ведеться з приводу того, щоб кримчани не чекали на повістки для строкової служби, а йшли добровільно служити за контрактом. Очевидно, це пов'язано з тим, що російська влада пообіцяла не відправляти строковиків на війну, тому лише служба за контрактом може поповнити лави росіян в Україні.

"Ти маєш на руках диплом про вищу або середню професійну освіту і чекаєш на повістку з військкомату? Не чекай! У тебе є шанс вибрати службу за контрактом замість служби за призовом", – говорить одне з оголошень у кримській групі.

Як основний аргумент, чому варто скоріше йти на службу за контрактом, а не чекати на повістку, вказується висока зарплата і велика кількість пільг.

Службу за контрактом рекламують навіть місцеві бібліотеки.

"Реклама всюди. Мені навіть складно сказати, де я її тільки не бачила. Шкода, що там не вказується, що це найчастіше квиток в один кінець, і повернешся ти або калікою, або в труні. Проблема в тому, що це працює. З роботою у молоді складно, зарплати у Криму маленькі, далеко не всі можуть собі дозволити переїзд на материк, тому багато хто й погоджується. Адже це кримчани, українці, і в перспективі це лише віддаляє ментальне возз'єднання з Україною”, – каже кримчанка Катерина.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті